Lommel, altijd een wielerstad geweest

foto_vroeger

Een eerste editie in 1961 met Rik Luyten als winnaar

In 2006 werd de eerste Profronde van Lommel gereden, maar niet het eerste Lommelse criterium. De Profronde kende in de jaren ’60 enkele illustere voorgangers met een even indrukwekkende erelijst. Op zaterdag 22 juni 1961 werd voor het eerst een avondcriterium voor beroepsrenners gereden. Het Belang van Limburg besteedde er een mooi artikel aan. Het eerste avondcriterium voor beroepsrenners ingericht door de wielerclub De Sprinter met de medewerking van het gemeentebestuur, de plaatselijke harmonie en de neringdoeners, kende een overgrote belangstelling en talrijke sportliefhebbers waren rond het af te leggen parcours geschaard, toen burgemeester Verhoeven het vertreksein gaf aan de 32 deelnemers.” Rik Luyten stond dat jaar op het hoogste schavot.

Frans Verbeeck wint het tweede avondcriterium in 1964

Frans Verbeeck aan het begin van zijn carrière.

Frans Verbeeck aan het begin van zijn carrière.

Op zaterdag 5 september 1964 organiseerde dezelfde wielerclub een tweede editie. Niemand minder dan Frans Verbeeck, toen aan het begin van zijn schitterende carrière, ging met de bloemen aan de haal. Later zou hij o.a. De Waalse Pijl en De Amstel Gold Race winnen.

In de krant van de maandag na de koers, lezen we nog dat ‘de lokale renner Ludo Claes ten gemeentehuize gehuldigd werd als Limburgs kampioen van de onafhankelijken.’

Uit de krant van toen

Hier kan u de pagina downloaden met het ritverslag van het eerste Lommelse avondcriterium in 1961, uit Het Belang van Limburg van maandag 24 juli 1961.

Hier kan u de pagina downloaden met het ritverslag van het twee Lommelse avondcriterium, uit Het Belang van Limburg van maandag 7 september 1964. Op deze pagina ziet u ook de naam van Fons Haagdoren staat. Hij is vandaag één van de stuwende krachten achter de Profronde van Lommel, maar was toen een talentvol voetballer bij Overpelt Fabriek. Hij speelde ook nog voor Anderlecht.

Een pagina uit Het Belang van Limburg van dinsdag 27 juli 1965. Volgens Wikipedia vond er toen ook een criterium plaats. Maar uit de krant kunnen we niet afleiden dat het een criterium was. De wedstrijd vond plaats in Lommel Barrier en het was ook het Limburgs kampioenschap.

Een historisch fragment

In 1975 moest Frans Verbeeck in de Ronde van Vlaanderen de duimen leggen voor Eddy Merckx. Aan de streep gaf hij een legendarisch interview aan Fred De Bruyne: “Ik heb formidabel afgezien. Hij rijdt 5 per uur te snel voor ons.”

Met dank aan het archief van Het Belang van Limburg !!